Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Problem] Nie mogę sobie poradzić pomocy.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Otoz tak kiedys postawilem serwer na swoim kompie wszystko pieknie dzialalo tylko niestety musialem grac i miec serwer na tym samym kompie wiec postanowilem kupic sobie komputer pod serwer i tu zaczyna sie problem jak zrobilem wszystko serwer sie wlacza z portami wszystko wporzadku posluguje sie noip bo mam zmienne ip no ale gdy wpisuje domene z no ip serwer nie dziala . zdziwilem sie bo uruchamiajac noip na tym kompie wczesniejszym na ktorym serwerr byl bez przekierowania ip przez ruter wszystko działa próbowalem wszystkiego eg zapory wylaczylem nie wiem co jeszcze :)

Niewiem czy to jasno opisalem Pomocy ! 

Opublikowano

Nie zrozumiałem..... Napisz to normalnie. Jak dobrze wywnioskowalem to połącz komputery przez sieć hamachi. Ale serio, napisz to po ludzku.

Opublikowano

chodzi o to ze mam 2 kompy komp nr1 i komp nr2

na kompie nr1 mialem kiedys serwer bez hamachi tylko przez noip wszystko ładnie bylo wszyscy mogli grac 

teraz postanowilem ze serwer zrobie na kompie nr2 

serwer sie włącza lecz inni go nie widza niewiem co jest nie tak ustawilem porty zapory wyłączylem noip jest ustawione 

dodam ze na kompie nr1 serw normalnie dziala kazdy moze grac

w czym jest problem ? Prosze mi nie pisac o hamachi bo to nie jest potrzebne bo serwer dzialal bez tego. Dzieki

Opublikowano

powiem tak komp jest na 192.168.1.2 wpisuje to ip i serwer widac natomiast jak wpisze adres noip to serwera na tym ip nie widac a na komp1 wszystko dziala 

Opublikowano

he mam podobny problem :/ jakieś pól roku temu skonfigurowałem porty w zaporze/ruterze pod minecrafta odpaliłem serwer i wszystko śmigało bez problemów (gracze logowali sie za pomocą ip komputera a ja za pomocą lokalnego) no i wszystko było by lodżio miodzio gdyby nie to że teraz to gówno nie działa(niestety tylko ja mogę się logować na serwer korzystając z lokalnego ip) ,a nic takiego nie zmieniałem :/

wyłączenie zapory/antywirusa nic nie pomogło :?

Opublikowano

wlasnie sek w tym ze nie robie aktualizacje na windowsie i kolega wszedl ale mi pokazuje nazwe serwera tylko na localhost czyli tylko na 192.168.1.2 a na tych z no ip  nic 

Opublikowano

Ty się łaczysz poprzez 192.168.1.10 lub jakies inne numerki chodzi i numer ip Twojego komputera w sieci lokalnej... Inni się łaczą poprzez adres z no-ip... Spróbuje sie połączyć poprzez 0.0.0.0 lub localhost ewentualnie sprawdz ip w routerze... Zapory i wirusy powyłączaj, ustaw sobie jeszcze w modemie widoczność w sieci globlnej żeby inni gracze mogli wbić... Użyj programu pfportchecker by sprawdic port 25565 na tym kompie co jest serwer, tylko nie testuj wtedy kiedy masz serwer włączony.

opencraft.pl << { na takim jeszcze nie grałeś }

TDepLbR.gif

Opublikowano

Jeżeli ma być to serwer no-hamachi to tak.

Musisz mieć stałe IP i otwarte porty 25565 i 25566.

Jak IP będzie zmienne, ludzie będą również zmuszeni do ciągłego zmieniania danych.

Ale jeżeli spełniasz wymagania to rób to co ci napiszę.

Na komp nr2 wejdź w Wiersz Polecenia (cmd.exe)

I wpisz ipconfig.

Teraz ci nie pomogę, musisz znaleźć odpowiednią rubrykę.

Są one oznaczone nazwą karty sieciowej.

W moim przypadku jest to:

Karta Ethernet Połączenie lokalne

Adres IPv4.......192.168.1.100

Tą wartość wpisujesz w server.properties w ip.

Następnie wchodzisz w:

http://twojeip.wp.pl/?ticaid=11274b&_ticrsn=5

I sprawdzasz swoje IP zewnętrzne. Tym IP WSZYSCY mają łączyć się z serwerem, nawet ty.

Jeżeli nadal nie działa, będę myśleć

Zbieracz warnów - Przetestowany w boju.

To co panowie. Kiedy warn za oczojebą sygnaturę? :P

Opublikowano

Macjoker007 jak wlaczyc widocznosc w sieci globalnej hm ?  niewiem w sumie czy to jest tego wina bo komp nr1 jest podlaczony do tej samej sieci i wszystko dziala :/ probowalem sie polaczyc przezs 0.0.0.0 i sie nie da 

Pobralem i odpalilem pfportchecker i jest napisane ze portt 25565 jest otwarty na komputerze nr2 czyli na tym na ktorym chce miec serwer to dobrze ? serwer przed wlaczeniem programu oczywiscie wyłączylem 

Opublikowano

Zaobserwowałem dzisiaj ważna rzecz otóż gdy podlaczam komputer przez kabel do internetu serwera nie widac a gdy stawiam go na karcie wifi wszystko smiga co moze byc nie tak ? 

Opublikowano

Uruchom wiersz polecenia:

1. wchodzisz w przycisk start w windows 7/Bądź nacskasz na klawiaturze przycisk z flagą windowsa i litere R.
  2. W miejscu na text wpisujemy cmd
  3. Wciskamy Enter
  4. Wpisz takie coś: ipconfig
  5. Szukasz w Połączeniu lokalnym (Na górze komunikatu) Adres IPv4:
  6. Tam masz adres serwera jakim ty wchodzisz.

Jeżeli to niedziała, sprawdź czy port jest podpięty pod właściwe IPv4

Opublikowano

Uruchom wiersz polecenia:

1. wchodzisz w przycisk start w windows 7/Bądź nacskasz na klawiaturze przycisk z flagą windowsa i litere R.
  2. W miejscu na text wpisujemy cmd
  3. Wciskamy Enter
  4. Wpisz takie coś: ipconfig
  5. Szukasz w Połączeniu lokalnym (Na górze komunikatu) Adres IPv4:
  6. Tam masz adres serwera jakim ty wchodzisz.

Jeżeli to niedziała, sprawdź czy port jest podpięty pod właściwe IPv4

Tak jak pisalem wczesniej mam wszystko dobrze poustawiane z portami z ip . Jak masz pisac takie glupoty to nie pisz wcale bo nie pomagasz ...

ustawienia karty sieciowej ??

co ustawienia karty sieciowej ? 

Opublikowano

A w konfiguracji serwera przestawiłeś parametr: server-ip=  ?

A jeżeli już tak zrobiłeś no to nie wiem co mogło ci się zepsuć.

Jeżeli dalej nie działa napisz do mnie i wypisz pluginy i konfig serwera.

Tak jak pisalem wczesniej mam wszystko dobrze poustawiane z portami z ip . Jak masz pisac takie glupoty to nie pisz wcale bo nie pomagasz ...

I jeżeli piszesz, że nie pomogłem, to przepraszam, ale nie wiedziałem, że tak robiłeś. Starałem się pomóc. Myślałem, że zapomniałeś o tym po prostu. I nie są to głupoty, tylko nakreśliłem, jak to zrobić, bo chciałem Ci pomóc. Jeżeli zamierzasz tak pisać, to napisz od razu, że tak zrobiłeś. Jasnowidzem nie jestem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...